قوانین و مقررات حضور در مرکز مهارت های بالینی
زمان و نحوه حضور در مرکز مهارت های بالینی بر اساس برنامه های قبلی اعلام شده توسط دفتر آموزش دانشکده ومدیر گروه ها بوده و تابع قوانین و مقررات آموزشی دانشگاه می باشد. رعایت شئونات اسلامی، آیین نامه اجرایی پوشش و اخلاق حرفه ای(آیین نامه وزارتی) در محیط مهارت های بالینی ضروری می باشد که اهم آن ها عبارتنداز:
*تکیه دادن و نشستن روی میزها و تخت بیمار و تخت معاینه ممنوع است.
*استفاده از تلفن همراه در مرکز مهارت های بالینی در زمان تشکیل کلاس ها ممنوع می باشد (هر گونه عکسبرداری و فیلمبرداری در ایستگاه های مرکز ممنوع می باشد).
*از انداختن اشیای تیز و برنده در داخل سطل ها خودداری گردد. جهت ایمنی، وسایل تیز و برنده را در داخل سطل درب دار ایمن یا سفتی باکس بیندازید.
*خوردن و آشامیدن وجویدن آدامس در محیط های بالینی ممنوع می باشد.
*همکاری و مشارکت دانشجو در برقراری نظم و انضباط مرکز مهارت های بالینی الزامی می باشد، لذا دانشجو موظف است پس از اتمام تمرین، کلاس آموزشی و میز تمرین را مرتب نموده و مولاژها را به شکل اولیه بازگرداند.
*درخواست برگزاری کلاس های فوق برنامه، کارگاه، تمرین و... فقط با هماهنگی کارشناس مرکز صورت پذیرد.
*اجرای قوانین فوق در زمان تشکیل کلاس های تمرینی هم الزامی است.
قوانین و نحوه کار با مولاژ (مولاژ)
به دلیل اهمیت بالای اخلاق حرفه ای در رشته های درمانی و حاکمیت قوانین بیمارستانی در واحد مهارت های بالینی و آموزش رفتار حرفه ای به دانشجویان، برخورد با مولاژ های موجود در این واحد میبایست مانند یک بیمار واقعی باشد.
برخی از نکات مهم که در هنگام کار با مولاژ ها بایستی رعایت شوند، عبارتند از:
* بعلت ایجاد محیط آلوده توسط دست عرق کرده و افزایش سرعت فرسودگی مولاژ ها به هیچ وجه بدون دستکش یکبار مصرف با مولاژها کار نکنید.
*از نوشتن با خودکار و مداد و... بر روی مولاژ ها اکیدا خودداری نمایید(اثر خودکار و ماژیک به هیچ عنوان از روی مولاژ ها قابل پاک شدن نیست و نشانه های خاص بر روی مولاژ ها نیز از بین می رود).
*از به کار بردن مواد ضدعفونی کننده نظیر الکل و بتادین بر روی مولاژ ها به دلیل آسیب رساندن به آن ها اجتناب نمایید.
*هنگام کار با مولاژ ها از به کار بردن وسایل نوک تیز و آسیب رساندن به آن ها بپرهیزید.
* از اقدام به حمل و جابجایی مولاژ ها و تجهیزات متصل به آن ها خودداری نمایند. مولاژ های بزرگ که متصل به دستگاه های الکترونیکی یا مشابه آن هستند، در یک جای ثابت نگهداری می شوند. در صورت ضرورت برای جابجایی به محل دیگر با احتیاط کامل توسط افراد خاص و با نظارت کارشناس مرکز جابجایی صورت گیرد تا در زمان جابجایی به مولاژ و وسایل جانبی آن آسیب نرسد.
*از کلیه اقلام مصرفی بیمارستانی می توانید در هنگام آموزش بر روی مولاژ ها و مولاژها استفاده نمایید. این وسایل معمولا توسط کارشناس مرکز در اختیار شما قرار می گیرد، نظیر: (سوند بینی – معده ای، سوند ادراری و سوند نلاتون در سایزهای مورد نظر، رکتال تیوب، انواع آنژیوکت ها، سرنگ ها، لوله داخل تراشه و ست بخیه).
* برای استفاده از مولاژ هایی مثل؛ مولاژ کارگزاری سوند بینی – معده ای و تنقیه، قبل از شروع کار حتماً از ژل لوبریکانت یا اسپری لوبریکانت (به منظور تسهیل ورود کاتترها به داخل مجاری مربوطه و جلوگیری از آسیب به مولاژ) استفاده نمایید. در طول آموزش و تمرین با این قبیل مولاژها نیز استفاده از ژل لوبریکانت معمولا توصیه می شود.
توجه: استفاده از ژل لوبریکانت برای اینتوباسیون بیمار واقعی توصیه نمی شود. لذا در صورت نیاز قبل از آموزش از ژل لوبریکانت استفاده شود و در هنگام آموزش از انجام این کار خودداری شود.
*لازم به ذکر است که در رابطه با مولاژ هایی که قابلیت اندازه گیری فشارخون دارند، فقط از کاف مخصوصی که برای مولاژ طراحی شده، می توانید جهت آموزش استفاده نمایید و دستگاه های فشارخون که برای بیماران استفاده می گردد، بر روی این مولاژ ها قابل استفاده نمی باشد.
* در رابطه با مولاژهایی که برای آموزش معاینات چشم ـ گوش ـ حلق و بینی مورد استفاده قرار می گیرند، می توانید از افتالموسکوپ ـ اتوسکوپ و لارنگوسکوپ مخصوص بیماران بر روی این مولاژها استفاده نمایید.
قوانین و نحوه انجام تمرین خارج از برنامه
همان طور که قبلا اشاره شد، آموزش عملی در این مرکز بر اساس برنامه های قبلی اعلام شده توسط مدیر گروه ها و اساتید مربوطه بوده و عمدتا ساعاتی نیز برای تمرین در نظر گرفته شده که در حضور اساتید، دانشجویان تمرینات لازم را انجام می دهند. اما در برخی موارد دانشجویان نیاز دارند تا مدت زمان بیشتری را برای تمرین سپری کنند تا تسلط کافی در آن مهارت ایجاد گردد.
لذا جهت دستیابی به این هدف لازم است نکات زیر را مد نظر قرار دهید:
*دانشجویان می توانند در قالب گروه های 3 تا 5 نفره جهت تمرین اقدام نمایند.
*هر گروه باید یک نماینده برای خود تعیین نماید و نماینده بایستی حداقل هفت روز قبل جهت هماهنگی به کارشناس مرکز مهارت ها مراجعه کرده و با ارائه اسامی دانشجویان، هماهنگی های لازم را جهت تمرین پروسیجرهای مورد نظر انجام دهد.
* در ساعات مشخص شده برای تمرین، هیچ آموزشی توسط کارشناس مرکز ارائه نخواهد شد. لذا توصیه می گردد قبل از حضور در مرکز، دانشجویان مطالعه و تسلط کافی بر مطالب را داشته باشند تا از شرایط ایجاد شده حداکثر استفاده را ببرند.
*دانشجویان موظف هستند بعد از اتمام تمرین، حتما میز کار را مرتب کرده و به کارشناس مربوطه تحویل دهند.
*رعایت تمامی قوانین آموزشی، آیین نامه اجرایی پوشش و اخلاق حرفه ای در محیط های بالینی در زمان تمرین الزامی است.
قوانین و نحوه برگزاری آزمون عملی
براساس ماهیت آموزش های عملی، آزمون هایی که در این مرکز برگزار می گردد، عمدتا آزمون های عملی و آسکی می باشد. هر آزمون بر اساس اهداف آموزشی مرتبط با آن، توسط کمیته های علمی مربوطه طراحی گردیده و شامل مولفه های: تعیین دانشجویان واجد شرایط، تعداد ایستگاه ها، زمان هر ایستگاه، زمان کل آزمون، امتیاز هر ایستگاه، نمره قبولی در هر آزمون، نمره کل آزمون، نمره قبولی در آزمون، اساتید ارزیاب، تجهیزات مورد نیاز و... می باشد.
حداقل دو روز قبل از تاریخ آزمون اطلاعات فوق در اختیار کارشناس مرکز قرار داده می شود تا برنامه ریزی و هماهنگی های لازم جهت برگزاری آزمون صورت گیرد.
جهت ایجاد آمادگی و حضور در آزمون های عملی، شایسته است به موارد زیر توجه نمایید:
*طبق آیین نامه آموزشی، امتحان پایان ترم (آزمون آسکی) به هیچ عنوان برای دانشجو تکرار نخواهد شد.
*تمامی وسایل مورد نیاز امتحان را به همراه داشته باشید(خودکار، مداد وپاک کن و...).
*به طور معمول، آزمون عملی در دو مرحله شامل؛ قرنطینه(انتظار) و شرکت در آزمون برگزار می گردد.
*از همراه داشتن موبایل و سایر وسایل ارتباطی و اینترنتی در سالن قرنطینه و محل آزمون خودداری شود.
* اندکی قبل از شروع آزمون نکات مهم و نحوه برگزاری آزمون توسط مسئول آزمون یا کارشناس مرکز توضیح داده خواهد.
*ترتیب شرکت دانشجویان در آزمون، طبق لیست کلاسی می باشد. در صورت تمایل دانشجویان می توانند به صورت داوطلبانه فقط زمان آزمون خود را جلو بیندازند که بایستی حتما قبل از شروع آزمون درخواست خود را اعلام کنند.
*در حین برگزاری آزمون آسکی رعایت سکوت و نظم الزامی می باشد (چرخش دانشجویان باید با رعایت توالی ترتیب شماره ایستگاه ها باشد).
*بعد از اتمام امتحان، هر دانشجو موظف است تمامی وسایل هایی که در حین امتحان استفاده نموده است را برای استفاده دانشجوی بعدی تمیز کند و در جای اولیه خود بگذارد.
*رعایت تمامی قوانین آموزشی، آیین نامه اجرایی پوشش و اخلاق حرفه ای در محیط های بالینی، در زمان آزمون الزامی است.